lørdag 14. mai 2016

Oppdrag: Redde en vrihassel.

Myrveien 11 er galskapens hus og hage. Vi går på prosjekter som andre kanskje rister på hode over. Det er tross alt ikke mange som ser syn på å totalrenovere et hus over to år med konstant jobbing.

Denne torsdags kvelden låg jeg på senga surfet på mobilen og kom over noen på en Facebook "Kjøp og salg side" som ga bort en vrihassel. 
Den måtte bort innen lørdag eller så kom de til å hugge den ned. De ville ha mer plass i hagen. 
Bente er over gjennomsnitt glad i vrihassel så da var det jo klart da, vi måtte redde den. 

Prøvde på forhånd å gjøre litt research om hvordan det er å flytte disse. Ikke minst det viktigste: Hvordan rotsystemet på de er?. Det var ikke mye info å finne på nettet. Kun en liten tråd på et forum om ei som hadde flyttet en vrihassel, som heldigvis hadde gått bra. Fant også ut, til min lettelse at rotsystemet på hassel vokser utover og ikke nedover. 

For å kunne hente denne dyrebare busken så måtte den spas opp på egen hånd.  De bor rett nedi naboveien så jeg hev litt redskap inn i bilen og noe til å legge bak i bilen, slik at jeg kunne få med meg busken hjem. 
Da jeg kom frem var det jo bare innse at dette svære treet ikke kom til passe inni bilen. Det såg mindre ut på bilde på Facebook. Men etter litt over en time hadde jeg spadd den ut og fått flytta den opp av hullet. Desverre måtte jeg hogge av en del tykke røtter som vokste under terrassen til naboen. Men heldigvis så stemte det at vrihasselen ikke har noe dyptgående rotsystem.  På det tykkeste var vel rotsystemet 20 cm.

Men så kom det store spørsmålet: Hvordan få dette store treet ut av hagen og hjem slik som jeg hadde lovet disse menneske skulle skje i dag. Treet lå nå og bredte seg ut over hele ute plattingen deres.
Heldigvis har vi gale her i myrveien, god naboer, venner og slekt som faktisk kan stille opp innen halv time og låne ut utstyr.
Det trengtes en boggie henger og 4 mann for få treet ut av hagen, over gjerde og opp på hengern.

Bente var veldig glad for å se at treet faktisk vart større enn forventa. Her er gutta krutt i action med å hive treet av hengern og inn i sin nye hage.

Da jeg gravde opp treet hos naboen fungerte jeg nesten som barnevakt, for ungene var veldig intresert i å se meg grave og slite for å få med meg treet. Vår lille gutt hadde besøk av en vennine da vi kom tilbake i hagen vår. De satte seg likesågodt ned de og med kver sin vannmelon bit og såg på når far jobba.
Jeg gravde opp et stort og godt hull, tømte en stor god sekk med plantejord i bunn som ble dynka i vann. Heldigvis var det gode 30 cm med jord ned til leira der treet skulle stå, slikt er sjelden vare her på Austrått. Treet ble holdt på plass mens jeg putta opp i mer plantejord og pakka rundt all den "gode" jorda som var under grasstorva. Jeg strødde på godt med gjødsel og så vann, vann og mer vann. Så nå er det bare å håpe på at det går veien for dette treet slik at Bente kan ha treet hun alltid har ønsket seg i hagen

En liten ekstra passasjer i form av liljekonvall fikk vi og med på kjøpet. Håper han trives sammen med resten av liljekonvallene i hagen vår
 Det har nok ikke fått allverden av omtanke dette treet da de har glemt å fjerne snøploggstikka som var satt ned for å gi støtte det når det var et lite baby tre. 
Den hadde nå grodd godt og fast i treet.
 Her er et finale bilde av når alt var på plass, ryddet bort og treet er støttet opp for å motstå vinden som røsket her oppe på Austrått i ettermiddag. Støttene blir stående frem til treet forhåpentligvis får godt rotfeste.

2 kommentarer:

  1. Flott tre ;) Jeg flyttet/fikk ett tre for 3 år siden og det vokser og gror godt! lykke til ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det! Godt å hørre, vi håper inderlig vi får beholde dette treet.

      Slett